Restaurant • Bakkerij Vergaderruimte

zien en doen

agenda

Pareltjes bij de Veldkeuken zijn er niet alleen op culinair gebied. Je kunt ook genieten van een expositie in het restaurant. Soms is er een leuke natuurexcursie of proeverij, een lezing of een boekpresentatie of een Open Dag in de bakkerij.

 

paraplu-los

pop-up atelier

Op zaterdag 10 juni 2023 worden de kunstwerken van Claudy Jongstra onthult met om 11.00 uur een openingswoord van Anke Jongejan, Docent aan de HKU. Buiten is van 11.00 - 14.00 uur een Pop-Up atelier ingericht waar je kunt spinnen, weven, vilten, verven. Iedereen is welkom om te komen kijken, luisteren en experimenteren!

Claudy Jongstra

In aanloop naar het 25-jarig jubileum van de Veldkeuken heeft Claudy Jongstra drie wolgevilte kunstwerken in opdracht van het restaurant gemaakt, getiteld Series of Stins. Het drieluik is geïnspireerd op de omgeving van Amelisweerd.

live interview

12.00 uur-13.30 uur: Journalist en radio- en tv-presentator Andrea van Pol interviewt Claudy Jongstra, Claudia Busson, Juliette Borggreve en René van der veer over kunst, landschap, biodiversiteit, activisme en de duurzame voedselketen.

in ons restaurant

expositie

Series of Stins
Wie nu bij de Veldkeuken gaat lunchen, dineren of een krant lezen, is omringd door de monumentale wolgevilte natuurlijke landschappen van Claudy Jongstra. Twee van de drie werken van het drieluik hangen al in het restaurant; Het grootste werk van 400 x 250 cm, getiteld Harvest 1, is geïnspireerd door de oogst in het najaar en de warme gloed van de najaarszon. Daar tegenover hangt een werk geïnspireerd op het meanderende water van De Kromme Rijn en het derde werk refereert aan de vruchtbare aarde en de vitale zaden die zich voorbereiden op het volgende seizoen. Voor het ‘beitsen’ van de wol is rabarberblad gebruikt van de moestuin op Amelisweerd.

Zeven schapen

Het begon op Amelisweerd
Claudy Jongstra is met deze werken na dertig jaar kunstenaarschap weer terug op Amelisweerd, waar ze in 1995 begon na haar studie Fashion aan de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht (HKU). Ze werkte als vrijwilliger op tuinderij de Aardvlo (nu Amelis’Hof) en liet hier haar eerste kudde van zeven schapen grazen. Met de wol van deze schapen maakte Jongstra haar eerste gevilte en geweven kunstwerken, die al snel hun weg vonden naar internationale museale en particuliere collecties. Zo begon haar missie om wol – nog altijd als afval gezien – weer op de kaart te zetten in combinatie met onderzoek naar plantaardige verfstoffen en eeuwenoude recepturen.

biodiversiteit

In de kunst en op je bord
Haar visie en missie wordt gedeeld door Juliette Borggreve en René van der Veer van De Veldkeuken. Zij houden zich bezig met een duurzame, biodiverse voedselketen. Zij zetten net als Jongstra, die bijvoorbeeld samen met boeren de verfplant wede terugbrengt in het landschap, oude graansoorten weer letterlijk en figuurlijk op de kaart. Zoals de Utrechtse blauwe, een graansoort waar zij brood mee bakken, waar bier mee wordt gebrouwen en jenever gestookt. In het restaurant wordt daarbij gewerkt met ingrediënten uit ‘de Ark van de Smaak’ een internationale catalogus van bedreigd culinair erfgoed.

Menu